Ne csak az újévi fogadalom foglalkoztasson, sokkal inkább a cselekvés!

Újévi fogadalom. Újra eltelt egy év és újra elkezdődik egy másik. Itt az ideje, hogy félrevonuljunk és egy kis számvetést készítsünk, eltűnődjünk azon, hogy mi minden történt velünk.

Jó és rossz, vidám és szomorú, siker és kudarc kéz a kézben jártak, mint mindig. Mérleget kellene vonnunk? Fogadalmakat kellene tennünk? Nem hinném, hogy fogadkozni kellene, mert a fogadalmakkal mindenki hadilábon áll: a kezdeti lelkesedés január első két hetében elillan.

Újévi fogadalmakat az öltözködés terén is szoktunk tenni

Az újévi fogadalom nem elég! Lépésről-lépésre változz!

Újévi fogadalom, könnyes nagy ígéretek helyett sokkal többre mész azzal, ha fokozatosan változtatni kezdesz az életeden.

Kis lépésekben haladva, reális, elérhető célokat kitűzve magad elé. Kis lépés, kis siker és nagy öröm fogja övezni az utadat, ami tovább motivál. 

A változtatás egy olyan folyamat, amihez idő kell. Nem lehet egyik napról a másikra letenni az évek alatt berögződött rossz szokásokat. Fokozatosan haladva, kis dolgokkal kell elkezdened a változtatást.

Nem kell sanyargatni magad villámdiétákkal – a pluszkilókat sem 2 hét alatt szedted fel. Elég, ha eleinte a délutáni nassolni való nem egy szelet sütemény, hanem egy alma lesz. Nem kell rögtön lefutni a félmaratont – elég, ha a lift helyett lépcsőt használsz. Aztán persze emelheted a tétet. A lényeg: soha ne drasztikus lépésekben gondolkozz.

Az ünnepi csillogás után vissza kell térned a mindennapokba.

Mi köze az öltözködésnek a fogadalomhoz és a változtatáshoz?

Ha ennél a mondatnál tartasz az olvasásban az azt jelzi, hogy nagyon is sok köze van. Miért? Mert valami miatt te magad sem vagy elégedett azzal, ahogy öltözködsz. Szeretnél csinosabb, trendibb, divatosabb lenni még akkor is, ha kishitűen állsz hozzá. 

Molettként nagyon sokan szenvednek önbizalomhiánytól, mert a divatszakma elhitette velük, hogy a plus size elítélendő, megvetendő dolog. Pedig hidd el: nem az.

A plusz kilók megléte nem esztétikai kérdés és nem is arról dönt, hogy milyen ember valaki. A plusz kilók egészségügyi szempontból jelenthetnek kockázatot, hiszen bizonyos betegségek gyakrabban fordulhatnak elő.

Mi az, amin az új évben érdemes változtatnod az öltözködés terén?

Újévi fogadalom helyett, inkább a változtatás ajánlott. Hogyan? Felsorolom.

Változtass: 

  • a hozzáállásodon – igen, talán ez a legelső lépés. Vedd természetesnek, hogy molettként neked is ugyanolyan jogodban áll szép, minőségi ruhákban járni, mint bárki másnak. Nem kell szégyenkezve, szemlesütve járkálnod a ruhával teleaggatott sorok között csak azért, mert rád nem jó a felnőtt méretezésben árult zsebkendőnyi méretű felső.
  • a vásárlási szokásaidon – csak azért ne vedd meg azt a blúzt, ami színében, mintájában, szabásában nem tetszik, mert éppen csak az megy rád. Tessék alaposan felpróbálni minden ruhát (nem egy másikra futtában rád cincálni), megnézni, hogy előnyös-e, nem vág be sehol, de nem is lötyög rajtad.
  • a berögződéseiden – egy dolog, hogy eddig azt hitted, hogy a nagy virágos ing, a fehér bő nadrággal milyen csinos, de ellenőrizd újra, hogy valóban előnyös-e. Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, hogy ezt a ruhaegyüttest viselve készíts magadról több irányból is fotót, majd próbáld meg objektíven értékelni a látványt. A rossz beidegződés felismerésben segíthet, ha ugyanezt a műveletet elvégzed egy fekete passzosabb nadrág- apró virágos blúz kombinációval is. A különbséget “zongorázni “ lehet majd.
  • a vásárlásaid gyakoriságán – miért van erre szükség? Mert az impulzus vásárlások alkalmával sok olyan ruhadarab is a kosaradba kerül, amit soha nem fogsz viselni. Légy megfontolt és mérlegeld: valóban tetszik a szín, a fazon, az anyag? Hány alkalommal tudod felvenni? Megfelel-e az aktuális évszak trendjeinek?
Merj nőies lenni!

Mi az, amit az új évben mindenképpen érdemes kipróbálnod (ha eddig még nem tetted meg)?

Merj nő lenni és nőiesen öltözködni! Legyen saját stílusod, találd meg a személyiségedhez legjobban illő, időtálló ruhákat! Persze a túl rövid szoknyákat és sortokat érdemes továbbra is elkerülnöd.

Vásárolj ruhát megbízható online webshopból! – kényelmes, praktikus megoldást jelent, sokféle méret, szín, fazon, márka közül válogathatsz. Olyan darabokat is megismerhetsz, amelyekkel a boltokban nem találkozhatsz.

Vásárolj ruhát másodkézből! – lehet, hogy eddig “lealacsonyítónak’ találtad ezt a megoldást, de el sem hinnéd, hogy a használt ruhák között milyen kincsekre lelhetsz. Egyrészt külföldön már jóval korábban felismerték a tervezők a plus size ruhák piacán a megnövekedett keresletet, emiatt nagyobb a kínálat ezekből a méretekből. Másrészt világmárkákat is könnyen le vadászhatsz, ha elég szemfüles vagy. Hol találhatsz másodkézből ruhákat? Használtruha boltokban, bolha piacokon, garázs vásárokon, vagy akár az online térben is.

Légy nyitott az újra! – Ez is egy szuper újévi fogadalom lehet. Ruhát nemcsak készen tudsz vásárolni, hanem varrathatsz, vagy varrhatsz is magadnak. Ez miért jó? Mert így pontosan tudni fogod, hogy ki, mikor, miből, hogyan és mikorra készíti el a ruhádat. Beleviheted a saját elképzeléseidet is, ezzel még egyedibbé téve a viseletet. Arról nem is beszélve, hogy a ruha pontosan a te méretedben, a te vonalaidra készül.

Ne dobd ki, hasznosítsd újra!

Ne dobd ki, ami elkopott vagy elszakadt. – Ha lehet javítsd meg, vagy alakítsd át, esetleg hasznosítsd újra, mondjuk szuper párnahuzatként. 

Add el, vagy ajándékozd el! A ruhatárad selejtezésénél óhatatlanul akad majd néhány olyan darab, ami még az eredeti csomagolásában újként hánykolódik a szekrényedben (már nem tetszik, vagy ki tudja miként, de összement a tárolásban). Kár lenne kidobni őket, sokkal jobb, ha elbörzézed, és az árukon veszel magadnak valami hasznosat, vagy el is ajándékozhatod, ha van kinek.

Állíts össze magadnak (és persze a családod többi tagjának is) egy olyan ruha darabokból álló “kollekciót”, ami bármilyen eseményen alkalmi ruhaként bevethető, esetleg egymással jól kombinálható. Ez nagy könnyebbséget jelent olyankor, amikor ünneplőbe kell öltözni. 

Szerezz be egy magassarkú cipőt! Vagy legalább egy közepesen magasat… Miért? Mert egyes kutatások szerint, ha valaki magassarkút visel, sokkal magabiztosabbá válik. (Persze először nem árt gyakorolni).

Válj egy kicsit zöldebbé! – Na itt nem a színre kell gondolnod, hanem a környezettudatosságra. Hitted volna, hogy egy darab pamutpóló előállításához 2700 liter vízre van szükség? Vagy, hogy évente 90 milliárd darab ruha készül? 

Új év – új élet? Á, dehogy! Maradhat a régi, de némi frissítéssel!

B.Ú.É.K.